Terug naar overzicht

Doorbraak van Sherry? Equipo Navazos als drijvende kracht.

Gelauwerd auteur Simon J. Woolf schreef onlangs op zijn blog; “To those who insist that no wine can bridge the whole gamut of proteins, vegetables, amused bouches or desserts, I will say only this: Sherry.” En gelijk...

Sherry is één van ’s werelds meest onderschatte, misbegrepen en controversiële wijnen. En toch wordt Sherry, net als pakweg Vermouth, Riesling & Manchester City, al jarenlang een volledige doorbraak toegeschreven. Die lijkt echter steeds opnieuw uitgesteld te worden. Zoals de Thalys deze zomer. Sherry is de eeuwige next best thing, zo je wil. Maar, misschien, heel misschien, is het eindelijk zo ver: zo dicht bij een doorbraak als nu heeft Sherry nog niet gestaan. En dit is voor een groot stuk te danken aan Equipo Navazos.

Equipo Navazos is het brainchild van twee Sherry-aficionados: professor criminologie Jesús Barquín en Eduardo Ojeda, technische directeur van onder andere Bodegas Valdespino. Hun samenwerking startte in 2005, toen Ojeda Barquín uitnodigde voor een tasting bij de bodega Sánchez Ayala in Sanlúcar de Barrameda. Een solera van enkele jarenlang onaangeroerde vaten van Amontillado liet toen zo’n ongelooflijk grote indruk na dat de heren daar en dan beslisten om het vat te kopen en het onder vrienden te bottelen en verkopen. La Bota de Amontillado nº1 was geboren. Al snel volgden een Bota de Fino, de Pedro Ximénez, de Palo Cortado, de Manzanilla, etc.Ondertussen heeft Equipo Navazos bijna de volwassenheid bereikt en zijn er reeds ruim 100 verschillende bottelingen de revue gepasseerd en staan er nog vele anderen in de pijplijn. Daarnaast is Equipo Navazos enkele prestigieuze samenwerkingen aangegaan; denk dan maar bijvoorbeeld aan de stille wijnen samen met Niepoort, spirits met Palazzi en schuimwijnen met Colet. Maar hun grootste verwezenlijking? Dat was Sherry zowaar opnieuw hip maken.

Drie grote factoren hiervoor. Factor 1? Paul Grieco. Grieco is de eigenaar van de ondertussen wereldberoemde Terroir winebars in New York City. Hij was de eerste om, buiten Spanje, Sherry een hoofdrol te laten spelen en ware Sherry themes, weeks en zelfs seasons te lanceren, steeds aan zeer aantrekkelijke prijzen (iets wat hij overigens herhaalde met Riesling!). Tegelijkertijd, maar volledig losstaand van de eerste factor, begonnen bekende criticasters en magazines Sherry omhoog te schrijven, denk dan bijvoorbeeld maar aan een Luís Gutierrez, Jancis Robinson of Julia Harding die Sherry-wijnen frequent beloonden met een perfecte score, en veelal eentje van onze eigen Equipo Navazos. De derde factor zijn wij, consumenten, sommnerds en liefhebbers. Vanwege de huidige buzz voor Sherry werd onze aandacht voor dit prachtige product hernieuwd, met alle gevolgen van dien.

Die veelbesproken buzz is volledig gerechtvaardigd, zeker nadat Sherry decennialang in het vagevuur heeft vertoefd. Waarom? Sommigen houden van het hartige, uitgesproken profiel van een Sherry. Zoals ikzelf bijvoorbeeld. Geen enkele wijn biedt de combinatie van het ziltige met een amandelachtige notige toon, vermengd met gedroogde bloemenaroma’s. Een smaakprofiel dat zelfs bij het meest vermoeide smaakpallet opnieuw leven in de brouwerij brengt! Anderen, daarentegen, zullen alles doen wat nodig is om de aanval van het zogenoemde bilge water te vermijden. En dat is het hem net: het grote voordeel van Sherry, haar uniek smaakprofiel, is tegelijkertijd ook net hetgene dat velen afschrikt. Tel daar dan nog eens de commerciële zoete troep van het tweede gedeelte van de 20ste eeuw bovenop en we hebben meteen de kern van het imagoprobleem van Sherry bij het nekvel.

Uiteraard is het mogelijk dat gedachten niet veranderen doch stond Sherry nog nooit zo dicht om zowaar mainstream te gaan. Het vraagt een tikkeltje moeite en inspanning, absoluut, maar het is het waard. Een kleine gewenning, niets meer en niets minder. En net zoals dat Riesling fervente aanhangers heeft (om maar niet tribe te zeggen) is die er ook bij Sherry. Maar degusteer eens een glas Sherry van Equipo Navazos en proef het eens met een onpairbaar gerecht zoals olijven, roerei, kruidige Aziatische gerechten, van India tot Japan, of zelfs een simpele kippensoep. Tot daar de onmogelijk gewaande pairing… En het beste van al? De scherpe prijs in combinatie met de maandenlange houdbaarheid! Het kan best zijn dat zo'n aloude foodpairing als bovenstaande je smaakpapillen niet zullen ontgrendelen. Of net wel?

Wij begrijpen je, Sherry. En mocht de rest je niet begrijpen, it’s their loss.

Ons aanbod van Equipo Navazos ontdek je hier.

Misschien ook interessant

Tokaji -> Oost-Europees elixir

Tokaji -> Oost-Europees elixir

Middens deze woelige weken leek het me een goed idee om het oosten van de Europese Unie een figuurlijk hart...

Lees meer
Marsala - De feniks herrijst

Marsala - De feniks herrijst

Na totale rebranding, tabula rasa-styled, is Florio er volledig klaar voor om Marsala van A tot Z te herdefiniëren. Lees...

Lees meer
Het product werd toegevoegd aan je winkelwagentje
This is a toast message