Rioja, een gekende naam met het type wijn waar je iedereen een plezier mee doet. Als je op zoek bent naar iets rijks doch elegant, naar iets krachtigs, naar een náám, naar een referentie waar je waar krijgt voor uw geld ... dan staat Rioja, naar mijn bescheiden mening, sterk in haar schoenen.
Rioja, samen met Priorat, de enige DOCa/DOQ van Spanje. De regio waar de rivieren Ebro & Rio Oja elkaar doorkronkelen (heb je hem? Rio Oja? Rioja? Nee?). Echter, nog belangrijker voor wijnbouw dan deze rivieren is de aanwezigheid van het gebergte Sierra de Cantabria die bescherming biedt tegen de koele, vochtige winden afkomstig van de Atlantische Oceaan in het noorden. Nu zou je kunnen denken dat, door deze bescherming, temperaturen in de Rioja streek oplopen tot extreem hoge niveau’s, wat uiteindelijk vrij voorkomend is in Spanje, maar toch blijft de Rioja hier gelukkig van gespaard. Hierdoor kan het klimaat van de Rioja als een tikkeltje gematigder worden beschouwd, met een boeiend resultaat als gevolg.
Rioja kan je indelen in drie subzones: Alta, Alavesa en Oriental. Alta in het westen. Alavesa op dezelfde altitude als Alta, maar met meer kalksteen in de bodem. En ten slotte Oriental, het vroegere ‘Baja’, die dan weer wat lager gelegen is (opnieuw, what's in a name...) en de grootste invloeden van de Middellandse Zee ondergaat. Hier is het dan ook een tikkeltje warmer. Rioja mag zowel wit als rosé als rood zijn, en terwijl de rode variant de meest gekende en geprezen is, gaan wij ons focussen op witte Rioja.
Er zijn enkele producenten met een erg sterke range, en daar hoort, volledig objectief(!), Marqués de Murrieta bij. Ze hebben faam bereikt met hun absolute topwijn, Castillo Ygay (wit én rood; de Tinto 2010 werd begin dit jaar door Wine Spectator verkozen als Best Wine of the World), maar ook met hun Rioja Reserva of ... hun witte Rioja, Capellanía. De wijnmaakster, María Vargas, werkt al twee decennia voor Murrieta, is nog steeds piepjong, en heeft nu al de nodige adelbrieven verzameld. Voor mening kenner is ze één van ’s werelds beste vrouwelijke wijnmaaksters. Dat bewijst ze ook met deze vintage, 2016, Capellanía.
Capellanía is afkomstig van wijngaarden gesitueerd op zo’n 500m hoogte, en bezit een zeer mooie balans tussen fruit, hout, concentratie, aciditeit en complexiteit. Een wijn die nu reeds toegankelijk is, maar eveneens kan ouderen voor nog een tiental jaar. Tien jaar! Toch ongewoon voor een witte wijn uit een relatief warm klimaat? Ja, absoluut, maar dat is hier mogelijk omdat de druif, 100% Viura, er eentje is met verrassend veel potentieel. Viura is vooral gekend onder haar ander synoniem, Macabeu. En Macabeu zal wel een belletje doen rinkelen bij de Cava-liefhebbers onder ons.
Sta me toe te eindigen met een quote van niemand minder dan Dr. José Vouillamoz: "Although Viura has often suffered from a lack of respect, some of the most distinguished traditional oak-aged white wines in Rioja, such as López de Heredia’s Viña Tondonia and Marqués de Murrieta’s Capellanía, are based on or are exclusively Macabeu." Die laatste is exclusief te verkrijgen bij Crombé, wat houdt je nog tegen?