Bordeaux En Primeur 2023

Hoe gaat het gezegde alweer? De huid van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, toch? Nee, dan hebben we het niet over onvolmaakte beloftes, eerder dat ook wij - doorgewinterde wijnliefhebbers- er geen moeite mee hebben om nederig toe te geven dat de start van de En Primeur-campagne in Bordeaux ons heeft verrast. In positieve zin, welteverstaan. Zo zie je dus maar; net wanneer je denkt alles gezien te hebben en elk mogelijk scenario te hebben meegemaakt, think again. Scherp blijven, me dunkt.

Nu dat we dat euvel uit de weg hebben, over naar de orde van de dag. Bordeaux En Primeur, 2023. We zijn ons maar al te bewust dat tijd voor ons allen het meest kostbare goed is, dus we gaan het (relatief) kort, bondig, leerrijk en bovenal interessant houden. Klaar? Volgt u even mee.

Bordeaux 2023; drie kernwoorden?
Verfijnd, gebalanceerd, voordelig.

En als joker?
Paradox.

Verklaar nader?
2023 is één van de warmste millésimes sinds de start van de metingen. Niet dat het zo zonnig was zoals in bijvoorbeeld '22, '20 of '19. Periodes van droogte (mei tot september) werden afgewisseld met periodes van intense regenval. Dit samen resulteerde in een lange rijpingsperiode, voordelig voor de late rijpers zoals de Cabernets. De wijnen uit 2023, welke we reeds proefden uit vat, reflecteren deze
paradox. Langs de ene kant hebben we -op hun paasbest- een rijpe stijl, met densiteit, textuur en rijpe tannine eigen aan een zonnige vintage doch gecombineerd met een levendigheid, finesse en expressieve aroma's welke we eerder associëren met een klassieke 'Atlantische' millésime. En dat brengt ons meteen naadloos bij een koele globale economie, met de twee voorgaande (erg) prijzige En Primeur-campagnes uiteraard in het achterhoofd. Resultaat is dat de 2023's op de markt komen aan zeer scherpe prijzen, welke ons prijsmatig doen denken aan 2019. Paradox.

2023 of 2022?
Tja. De beste 2023's zijn minstens even veelbelovend als 2022, ook al is 2023 veel gevarieerder en op het eerste zicht moeilijker te begrijpen. Generaliseren is, zeker in 2023, volledig uit den boze. Niet dat we dat anders zouden doen, hoor. Verschillende 2023's lijken een buvabilité tentoon te spreiden dat in 2022 veel zeldzamer naar voren kwam, net hierdoor hebben we wel een zwak voor 2023.

Cabernet of Merlot?
Onze voorkeur gaat naar Cabernet dit jaar. De vroegrijpende Merlot kreeg het erger te verduren met meeldauw, waardoor een grote terroir belangrijker dan ooit was voor Merlot. Denk dan aan de prestigieuzere zones van het Pomerol-plateau, alsook gedeeltes van het kalkplateau van St.-Émilion.

En wat met de Blancs in 2023?
De droge witte wijnen hebben een gezonde aciditeit en fraîcheur maar durven al eens aromatische complexiteit & diepte op het palet te mankeren. Sommigen producenten van de zoete wijnen in Barsac & Sauternes hadden last van meeldauw en rot, maar vaak werden we aangenaam verrast door uitgesproken gebotrytiseerde aroma's en een hoge aciditeit.

The Million Dollar Question: kopen, of wachten?
Bulkt je kelder uit van '16, '18, '19, '20 & '22? Dan er is reden tot debat. Maar als u een first timer bent of uw limiet legt waardoor specifieke Châteaus buiten uw prijsklasse komen te liggen, dan is er deze campagne heel wat in de aanbieding.

Toegegeven: '23 zal vermoedelijk niet dezelfde levensduur hebben als bovengenoemde jaargangen, maar de topwijnen zijn erg aantrekkelijk, gebalanceerd, gourmand en hebben de kenmerkende stempel van Bordeaux. Net hierdoor zouden ze goed kunnen drinken op ongeveer 10-jarige leeftijd. In onze huidige onvoorspelbare maatschappij (overstromingen op de tarmac van de luchthaven van Porto Alegre, Amerikaanse presidentskandidaten verwikkeld in pittige rechtszaken of Dortmund in de Champions
League-finale?!) is dat een groot pluspunt.

Finaal komt dan alles af te hangen van de prijs, zoals zo vaak. Maar het is daarop dat de Bordelais, voor die ene keer, perfect op inspelen. Vooraf werd door insiders de 2023- campagne bestempeld als ‘Make or Break’ voor Bordeaux. Deze boodschap is aangekomen bij onze zuiderburen, met scherpe prijzen als gevolg. En met exact die positieve houding gaan wij hier bij Crombé maar al te graag in mee.

Philip & Margaux

Sesam, open u

Download onze

Primeurlijst 2023

HOE BESTELLEN?

We werken op basis van een primeurlijst waar gaandeweg nieuwe wijnen worden aan toegevoegd. De laatste versie is beschikbaar via de homepage van onze website.

STAP 1
U vult de primeurlijst in en mailt die naar benoit@crombewines.com. Wij controleren op beschikbaarheid stock en nemen daarna contact op.

STAP 2
Met uw akkoord sturen we de factuur in de eerste helft van juni. Enkel na ontvangst van betaling is uw bestelling compleet. Deze betaling dient eind juli overgemaakt te worden.
Bestellingen kunnen apart doorgegeven worden, waarna een finale factuur opgesteld wordt.

STAP 3

Van zodra wij de wijnen in ons magazijn ontvangen tijdens de lente/zomer van 2026, laten we van ons horen omtrent de levering of ophaling.

Sesam, open u
Het product werd toegevoegd aan je winkelwagentje
This is a toast message